WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın

KURUTULMUŞ EKŞİ MAYAMI NASIL CANLANDIRACAĞIM? (ADIM ADIM TARİF)

Kurutulmuş halde ekşi maya edinmenin avantajlarını daha önce yazmıştım ama kısaca yeniden bahsetmekte fayda görüyorum.

– kurutulmuş mayayı rahatlıkla dünyanın bir ucuna bile posta/kargo ile gönderebilirsiniz. Günlerce akmadan kokmadan yolculuk yapabilir. Cam kavanozda gitme mecburiyeti olmadığından kırılma ve akma riski taşımaz.

– Yaz tatilinde memlekete gitme gibi uzun süren yolculuklarda mayam dolapta ölecek mi diye endişelenmezsiniz. Mayasını yanında taşıyan çok insan biliyorum.

– Ekmek rutininiz oluşmuş olsa da eve yeni bir bebek gelmesi gibi rutininizi bozacak güzel gelişmeler olduğunda bir de mayaya bakıcılık etmek zorunda kalmazsınız. Mayanızı kurutursanız yeniden ekmek yapmaya başlayana kadar sizi sessizce bekliyor olacak.

– Sürekli dolapta duran sağlıklı bir mayanız varsa bile mutlaka ara ara yeni beslenip aktive olmuş mayanızdan küçük miktarlar kurutup saklamalısınız. Olur da mayanızın başına (Allah korusun) bir şey gelirse yedeğini almış olursunuz. Kuru mayayı hava ve nem almayan kilitli poşette, serin ve kuru bir yerde saklayın, üzerine paketleme tarihini yazın. Hatta içinde ekşi mayanız olduğunu da belirtin ki dolap temizliği yaparken “bu da neydi acaba” deyip atmayın.

Yukarıda saydığım avantajlardan biri veya birkaçı sizin için uygun görünüyorsa mayanızı kurutabilir veya kurutulmuş halde edinebilirsiniz. Fakat bu avantajlar sizin için bir anlam ifade etmiyorsa mayanızı yaş ve kullanıma hazır vaziyette buzdolabında tutmanız uygun olacaktır. Çünkü kuru mayayı canlandırmak için 1-3 gün gibi bir sürece ihtiyacınız var. Büyük bir zahmet değil ama günde birkaç kez gözetleyip ilgilenmeniz gerekecek

Mayanızı kuruttunuz veya kurutulmuş ekşi maya edindiğiniz. Nasıl canlandıracağız? Gayet kolay… aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli. Yalnız, yaş haldeki ekşi mayadan biraz daha farklı bir ilgi bekliyor sizden. Şimdi uyuyor. Siz ne zaman isterseniz o zaman canlanmaya hazır. Aşağıdaki tarifi okuyup, kendinize uyacak bir zamanı seçebilirsiniz. Acele etmenize gerek yok. Ne zaman isterseniz o zaman başlayabilirsiniz. Kurutulmuş maya bazen on yıllarca aktif kalabiliyor ama yine de risk almak istemeyiz.

Canlandırma işi birkaç gününüzü alacak. Zahmetli değil ama biraz dikkat istiyor.

1. Adım: Kurutulmuş mayanızdan 10 gramını herhangi bir cam kaba boşaltın. Üzerine 2 çorba kaşığı (10 gr) kaynatılıp dinlendirilmiş veya şişe olarak satın alınmış oda ısısında su koyup 2 saat iyice yumuşamasını bekleyin. Arada kaşıkla ezip karıştırarak yumuşama süresi kısaltılabilir. Eriyen mayanın üzerine 1 çorba kaşığı (10 gr. tepeleme veya silme değil, ikisinin arasında) çavdar veya beyaz buğday unu ilave edip karıştırın, üzerini sımsıkı olmayacak şekilde örtüp 12-24 saat oda ısısında dinlendirin. Bekleme süresi mayanın gözle görülür aktif olma süresine bağlı. Köpürüp kabarıyorsa 12 saat (hatta daha da kısa süre) beklemek yeterli.

2. Adım: Mayanızda büyük ihtimalle kabarcıklar görmeye başlayacaksınız ama ortam ısısına bağlı olarak henüz bir hareket görmemiş de olabilirsiniz. Canlandırma işine devam ediyoruz. 1 çorba kaşığı (10 gr.)beyaz un veya çavdar unu + 2 çorba kaşığı (10 gr.) yukarıda bahsettiğim niteliklerde su ilave edip karıştırın ve yine üzerini örtüp 12-24 saat daha oda ısısında dinlenmeye alın.

3. Adım: Artık neredeyse aktif bir mayanız var ama çok sulu durumda. Bu yüzden suyunu daha az katacağız. 1 çorba kaşığı un + 1 çay kaşığı su katıp karıştırın. Muhtemelen yarınki işlemden sonra elinizde ekmek yapmaya hazır, güzel bir maya olacak.

4. Adım:  Artık miktarı biraz daha artmış olan mayayı yaklaşık 500 gramlık herhangi bir cam kavanoza alın. Önce ¼ su bardağından biraz fazla suyu (yaklaşık 65-70 gr. kadar) maya ile karıştırıp eritin. Üzerine yarım su bardağından biraz fazla (60 gr.) un ilave edip karıştırın. Artık elinizde kullanmaya hazır bir maya var fakat miktarı az olduğu için son beslemeden 4-6 saat sonra 70 gr su + 60 gr un ile bir kez daha besleyip yine 4-6 saat kabarmasını bekleyin. Artık hemen hemen yarım kavanoz kadar olan mayadan 2-3 kaşık alıp uğra (önmaya) olarak kullanın. Kalanını ise buzdolabına koyup haftalık beslemeler şeklinde ömür boyu kullanabilirsiniz. Mayanın kıvamı koyu bir krep hamuru şeklinde olmalı. Fazla akışkan veya koyu olmaması için un ve su takviyesi yapabilirsiniz.

Kurutulmuş haldeki ekşi mayadan çok az miktarda kullanmanız yeterli olacaktır. Elinizde bir çay kaşığı (3-5 gr) kadar kuru maya olsa bile onu dünyaya yetecek kadar üretebilirsiniz.

Özet şema:

– 1 paket kurutulmuş mayayı 2 çorba kaşığı su ile ıslatıp 2 saat bekleyin

– Eriyen maya üzerine 1 çorba kaşığı un katıp karıştırın 12-24 saat bekleyin.

– karışımı 1 kaşık un + 2 kaşık su ile besleyip 12-24 saat bekleyin

– 1 kaşık un+ 1 çay kaşığı su ile yeniden besleyip 12-24 saat bekleyin

– Kavanoza alıp 70 gr su + 60 gr un ilave edip karıştırın ve 4-6 saat bekleyin – 70 gr su + 60 gr un ile son kez besleyin ve 4-6 saat bekleyin. Bu aşamada 2 kaşık alıp önmaya olarak kullanarak ekmek yapabilir veya kavanozu tamamen buzdolabına koyabilirsiniz. 1 hafta sonra 70 gr su + 60 gr un ile beslemeyi unutmayın.

Reklam

KURUTULMUŞ EKŞİ MAYAMI NASIL CANLANDIRACAĞIM? (ADIM ADIM TARİF)’ için 2 yanıt

Add yours

  1. Merhaba. Blogunuz çok güzel yeni keşfettim sizi. Ben de kurutuyorum yazın özellikle. Bir de yazın ekmeklerim cok başarılı olmuyor. Bu yaygın birşey mi? Sıcağın da etkisi var tabi. Mayalama süresi degiisiyor..
    Yani maya yoruluyor mu acaba? Arada dinlendirmek mi lazım diye düşünüyorum.

    Beğen

    1. Sıcaklığın çok büyük bir etkisi var. Hamur çok hızlı mayalanıyor. Bunun için süreyi kısa tutmak ve daha az maya kullanmak lazım. Eğer çok sıcak bir memleketteyseniz ara ara buzdolabına koyup çıkarabilirsiniz. Böylece kontrol altına almış olursunuz. Mayalanmayı komple buzdolabında da yapabilirsiniz. Tamamen sizin zamanlamanıza bağlı. Maya yorulmaz ama sıcakta çok aktif olur. Önündeki tüm gıdayı hızla tüketip yenisini ister. Eğer beslemezseniz asit oranı arttıkça artar.

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: